AMF hyr ut kontor

Hyresdata 15 maj 2014
AMF Fastigheter - Lediga lokaler

Källa: Fastighetsvärlden

Epicenter tar över Roburs lokaler. 
AMF Fastigheter hyr ut större delen av fastigheten Trollhättan 29, en av fem fastigheter som utgör ”Gallerian-kvarteret, i centrala Stockholm till innovationshuset Epicenter som drivs av Ola Ahlvarssons bolag SIME och Result. Det handlar om fastigheten som ligger närmast Sergels torg och som ligger till höger om Gallerians huvudentré. Nuvarande hyresgäst i lokalerna är Swedbank Robur plus andra enheter inom storbanken.

Epicenter ska slå upp portarna i slutet av oktober. Epicenter ska i sin tur hyra ut lokaler och gemensamhetsytor till kreativa bolag inom it-sektorn, och ytorna är fullt uthyrda om alla de 30-tal bolag som tecknat LOI fullföljer sitt intresse.

Hyresgästerna kommer att få ett ”accesskort” till lokalerna som ger olika tillgång beroende på vad de betalar för. Flera av hyresgästerna kommer även att ha ”vanliga” kontorslokaler.

Den aktuella fastigheten Trollhättan 29 ligger sent i tiden i AMF fastigheters ombyggnadsplaner och när den fastigheten ska byggas om ska verksamheten enligt planerna flytta till moderna lokaler inom Galleria-kvarteret. Delar av Trollhättan 29 kan komma att behöva tas i anspråk när de stora hotellen ska byggas i fastigheten norrut, Trollhättan 33, ska byggas. Där har Swedbank sitt huvudkontor och banken ska vid halvårsskiftet ha lämnat lokalerna.

Briggen säljer av

Hyresdata 15 maj 2014
Briggen - Lediga lokaler

Källa: Fastighetstidningen

Totalt 1.600 kvm avyttras. Briggen har sålt mindre två fastigheter i centrala Helsingborg. Fastigheten Erik Dahlberg 2, som ligger på Kullagatan, en gågata med butiker på A-läge i centrala Helsingborg samt fastigheten Vikingen 4, centralt belägen på Lilla Strandgatan, cirka 250 meter ifrån Knutpunkten.

Den 842 kvm stora fastigheten på Kullagatan med byggår 1890 är fullt uthyrd och för närvarande bedrivs butik och hälsoverksamhet i huset. Fastigheten på Lilla Strandgatan från sent 1800-tal omfattar 800 kvm.

Försäljningsbelopp uppgick till 26 Mkr efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 2 Mkr. Överlämning har skett den 30:e april 2014.

Se alla Briggens lediga lokaler

NCC satsar i Gällivare

Hyresdata 12 maj 2014
NCC - Lediga lokaler

Källa: Fastighetsnytt

NCC har förvärvat bygg- och anläggningsföretaget Namek för att möta de investeringar som sker med stadsomvandlingen och gruvnäringen i Malmberget.

Namek AB har tjugo anställda

– Genom förvärvet kan vi erbjuda våra kunder en lokal, kraftfull partner som har möjlighet att utföra både små och stora projekt i högre grad än tidigare, säger Mats Eklund, avdelningschef på NCC i Norrbotten.Förvärvet skedde den 1 maj 2014.

Se alla NCC:s lediga lokaler

De största uthyrningarna än så länge 2014

Hyresdata 9 maj 2014

Källa: Fastighetsvärlden
Uthyrning

1. Telia hyr av Fabege i Solna

Yta, kvm: 42.000      

Fabege tecknar ett 15-årigt hyresavtal med TeliaSonera om att hyra hela Scandinavian Office Building i Arenastaden, Solna – kontorslokalerna ovanpå Mall of Scandinavia. Flytten beräknas till våren 2016.

2. Klövern hyr ut till Tele2 i Kista

Yta, kvm: 20.000       Klövern tecknar ett 12-årigt hyresavtal med Tele2 avseende kontorslokaler i Kista. Avtalet kommer att innebära nyproduktion av ca 27.000 kvm. Den aktuella fastigheten heter Isafjord 1 och ligger på den västra sidan av Torshamnsgatan,

3. GIC Real Estate hyr ut till Länstyrelsen i Stockholm

Yta, kvm: 8.000        

Länsstyrelsen i Stockholm flyttar till Kungshuset på Kungsgatan 18/Regeringsgatan 66. Hyreskontraktet är på fem år med en option på ytterligare fem år och planerad inflyttning är planerad till 1 juli 2015.

4. Stockholm Vatten hyr av S:t Erik Markutveckling i Ulvsunda

Yta, kvm: 6.300        

Stockholm Vatten lämnar lokalerna på Torsgatan och flyttar istället till fastigheten Gjutmästaren 6 i Ulvsunda, mer känd som ”Prippshuset”. Carlsberg sålde 2004 fastigheten till S:t Eriks Markutveckling som ägs av Stockholm Stad.

5. Peab hyr ut till Johnson & Johnson i Solna

Yta, kvm: 5.700        

Läkemedels- och medicinteknikbolaget Johnson & Johnson flyttar sitt svenska huvudkontor från Rotebro till Ulriksdal i Solna. Det blir därmed det första kontorshuset i det stora område som Peab i ett flertal år planerat för.

6. Vasakronan hyr ut till Chimney på Skeppsbron i Stockholm

Yta, kvm: 4.000        

Vasakronan hyr ut 4.000 kvadratmeter i fastigheten Argus 8 på Skeppsbron 38i Gamla stan till produktionsbolaget Chimney. Mobitv och Statens fastighetsverk är sedan tidigare hyresgäster i fastigheten som med uthyrningen till Chimney är fullt uthyrd.

7. Deka hyr ut till Stoneridge Electronics i Frösunda Cube

Yta, kvm: 3.600        

Newsec har för tyska Deka Immobiliens räkning tecknat ett tioårigt hyresavtal avseende cirka 3.600 kvm i Frösunda (Hilton 2), Solna. Hyresgäst är Stoneridge Electronics AB. Inflyttning sker 1 december 2014.

8. Platzer hyr ut till Göteborgsregionens kommunalförbund

Yta, kvm: 3.200        

Platzer hyr ut 3.200 kvm på ett femårigt avtal med Göteborgsregionens kommunalförbund i fastigheten Gårda 3:14 på Anders Personsgatan 2-8.

9. Vasakronan hyr ut till Nexus i Telefonfabriken

Yta, kvm: 3.200         Vasakronan tecknar avtal med Nexus om 3.200 kvadratmeter kontor och produktionslokaler i Telefonfabriken på Telefonplan utanför Stockholm.

10. SEFA hyr ut till Vinngroup i fd. Sjöbefälsskolan i Göteborg

Yta, kvm: 3.150        

SEFA tecknar ett långt hyresavtal avseende 3.150 kvm med konsultföretaget Vinngroup. Anpassningen av lokalerna börjar i mars och byggtiden pågår året ut och Vinngroup kan därmed flytta in vid kommande årsskifte.

11. PBA hyr ut till Socialförvaltningen i Karlskrona

Yta, kvm: 2.830        

1 april 2015 flyttar socialförvaltningen in PBA:s hus Viborg på Norra Kungsgatan. Avtalet löper över tio år.

12. Grant Thornton hyr av Hufvudstaden i Nordstan i Göteborg

Yta, kvm: 2.800        

Hufvudstaden tecknar ett långt avtal med Grant Thornton om lokaler i fastigheten Fyran i Nordstan, Göteborg. Grant Thornton lämnar därmed fastigheten Inom Vallgraven 35:14 på Kungsgatan 15 som ägs av Eklandia.

13. Diligentia hyr ut till Swedish Match på Sveavägen

Yta, kvm: 2.600        

Diligentia är nu i slutfasen av att genomföra den stora om- och tillbyggnaden. Swedish Match intar det översta planet (plan 8) på 2.600 kvadratmeter på Sveavägen 44 (Skandias tidigare huvudkontor) i Stockholm city. Flyttlasset går i mars 2015.

14. Midroc hyr ut till Consafe i WTC i Lund

Yta, kvm: 2.500         Midroc hyr ut 2.550 kvm kontor till Consafe Logistics i World Trade Center Lund. Avtalet innebär att Midroc byggstartar kontorshuset Alléhuset.

15. SVT andrahandsuthyr ut till Thoréngruppen i Värtahamnen

Yta, kvm: 2.500        

.SVT hyr ut i andra hand till Thoréngruppens yrkesgymnasium i Vasakronans fastighet Rotterdam 1 i Värtahamnen i Stockholm.

Läs mer »

16. NCC hyr ut till landstinget i Hagastaden i Stockholm

Yta, kvm: 2.480        

I juli 2014 flyttar Centrum för arbets- och miljömedicin in i fastigheten Torsplan. I och med detta avtal är hela kontorsytan om 22 000 kvadratmeter uthyrd.

17. Aspholmen hyr ut till Sweco i Svalan i Uppsala

Yta, kvm: 2.250

Uthyrningen till Sweco i det centralt belägna kvarteret Svalan i Uppsala innebär att uthyrningsgraden där då uppgår till 90 procent.

18. Humlegården hyr ut till Business Center Office Group i Solna Strand

Yta, kvm: 2.170        

Business Center Office Group startar ytterligare ett kontorshotell, denna gång i Solna Strand i fastigheten Apelsinen 5 på Vretenvägen 13.

19. Corellen hyr ut till Trafikverket i Jönköping

Yta, kvm: 2.140        

Hösten 2015 flyttar Trafikverket till Corallens kontorsprojekt på Bataljonsgatan till en hyra på 2.150 kronor per kvm. Kontraktet är på sex år.

20. Fastpartner hyr ut till Boule Medical i Spånga

Yta, kvm: 1.900        

Avtalet löper i elva år och avser 1910 kvadratmeter kontorslokaler och cirka 1700 kvadratmeter produktionsytor.

Kungsleden rekryterar

Hyresdata 9 maj 2014
Kungsleden - lediga lokaler

Källa: Fastighetsnytt

Kungsleden rekryterar Areli Rundqvist till den nyinrättade tjänsten som områdeschef i Västerås.
Areli Rundqvist är civilekonom med MBA-examen och kommer närmast från Västerås Stad.Den nyinrättade tjänsten är en del i Kungsledens satsning på att ytterligare stärka positionen i Västerås som är en utav Kungsledens strategiskt prioriterade orter.

Kungsleden äger kontor, lager och logistikfastigheter med en uthyrningsbar yta på drygt 500 000 kvadratmeter i Västerås.

Se alla Kungsledens lediga lokaler

Bra siffror ifrån Balder

Hyresdata 8 maj 2014
Balder Lediga lokaler

Källa: Fastighetsvärlden

Stora affärer har givit god utväxling på hyresintäkter och förvaltningsresultat hos Balder. Hyresintäkterna för första kvartalet uppgick till 566 mkr (448) och driftsöverskottet ökade med 28 procent till 350 mkr (272). Förvaltningsresultatet ökade med hela 45 procent till 234 mkr (161). Resultatet före skatt blev 351 mkr (515).

Se Balders lediga lokaler

Sagax satsar i Paris

Hyresdata 8 maj 2014
Sagax - Lediga lokaler

Källa: Fastighetsnytt

Lager- och logistikbolaget Sagax har beslutat att satsa på Paris som en kompletterande marknad till den befintliga verksamheten i Sverige och Finland. Bolaget har rekryterat en vd för verksamheten i den franska huvudstaden. Det framgår av bolagets kvartalsrapport som släpptes på onsdagen.

I sin vd-kommentar skriver Sagax vd David Mindus att man gör bedömningen att bolaget kommer att gynnas av att kunna investera i fler marknader än vad man gör nu.

”Vårt investeringssegment är särskilt intressant i marknader som uppvisar en kombination av begränsad tillgång på mark, befolkningstillväxt och hög BRP per capita. Nämnda kombination leder till låg utbudsförändring och stabil lokalefterfrågan. Parisregionen uppvisar dessa egenskaper,” skriver David Mindus.

Vidare skriver han att den nyrekryterade vd:n för Parisverksamheten kommer att tillträda sin tjänst 1 juli.

”Det finns inget skäl att förvänta sig några större transaktioner inledningsvis. Verksamheten kommer att byg­gas upp stegvis precis som Sagax gjort i Finland (där vi i år driver verksamhet för tionde året),” avslutar David Mindus.

Se alla Sagax lediga objekt

Starkt kvartal av Balder

Hyresdata 7 maj 2014

Källa: Fastighetsnytt

Balder redovisar ett driftnetto på 350 miljoner kronor för årets första kvartal och ökar därmed driftnettot med 78 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Förklaringen till det ligger i att intäkterna ökat med 118 miljoner kronor samtidigt som kostnaderna inte har skenat iväg, tack vare den milda vintern.

Sett till förvaltningsresultat ökar man med 70 miljoner kronor, mycket tack vare att det låga ränteläget har vägt upp mot den ökade belåningen och Balders räntekostnader har stigit med endast 1 miljon kronor vilket med tanke på hur hyresintäkterna har ökat på grund av förvärv är värt att uppmärksammas. Förvaltningsresultatet för kvartalet hamnar på 195 miljoner kronor.

Den andra sidan av räntekostnadsmyntet är dock räntederivaten och där påverkas Balders resultat på sista raden negativt som alla andra fastighetsbolags. Detta trots en värdeökning i fastighetsbeståndet som är 71 miljoner kronor högre än ifjol. Före skatt gör man en vinst på 351 miljoner kronor jämfört med 515 miljoner ifjol.

Balders balansräkning är stark och vid kvartalsskiftet uppgick den till 31,7 miljarder kronor varav det egna kapitalet var 11,6 miljarder och soliditeten således 36,8 procent. Fastighetsbeståndets belåningsgrad ligger på stabila 56,3 procent och räntetäckningsgraden är 3 procent.

Alla Balders lediga lokaler 

Savana förvärvar lagerbyggnad

Hyresdata 6 maj 2014
savana - lediga lokaler

Källa: Fastighetsvärlden

Inköpt under Landic-aktionen. 
Savana har i en off market-affär förvärvat fastigheten Jordbromalm 6:11 av Hemfosa. Fastigheten, som Hemfosa köpte i Landic VII:s konkurs, består av drygt 4.200 kvm och ligger i industriområdet Jordbro i Haninge.

Savana är ett privatägt byggmästar- och fastighetsbolag med två verksamhetsgrenar: förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter i egen regi samt produktion av privatbostäder.

Savana äger idag drygt 75.000 kvm, huvudsakligen samhälls- och handelsfastigheter, i Storstockholmsområdet.

Se alla Savana's lediga lokaler

Savills anställer

Hyresdata 6 maj 2014
Savills - Lediga lokaler

Källa: Savills pressmeddelanden

Savills Värdering har anställt Sven-Arne Larsson och Rasmus Davidsson.

Sven-Arne Larsson kommer närmast från Pangea Property Partners. Han har tidigare även arbetat på bland annat Kungsleden, NCC Fastigheter och Castellum.

Rasmus Davidsson kommer från studier på KTH, Samhällsbyggnadsprogrammet.

Ny uthyrning av Kungsleden

Hyresdata 5 maj 2014
Lediga lokaler kungsleden

Källa: Fastighetsnytt

Kungsleden AB har tecknat ett tioårigt avtal om cirka 6 200 kvadratmeter med Internationella Engelska Skolan i fastigheten Järnet 6 i Tyresö.

Internationella Engelska Skolan startar höstterminen 2014 med årskurserna 4-9. Fram tills dess ska Kungsleden anpassa lokalerna för Internationella Engelska Skolans verksamhet genom att bygga specialsalar för ämnen som slöjd, musik, NO och gymnastik. De befintliga utbildningslokalerna blev vakanta i februari 2014 när tidigare hyresgäst Tyresö kommun flyttade Vuxenutbildningen till Tyresö gymnasium.

Andra hyresgäster i fastigheten är bland annat Friskis & Svettis, Tyresö Montessoriskola, Handelsbanken, Arbetsförmedlingen och KTH.

Se Kungsledens lediga lokaler 

Kungsleden säljer av

Hyresdata 29 april 2014

Källa: Fastighetstidningen

Kungsleden har sålt fem mindre handelsfastigheter i kommunerna Fagersta, Torsås, Kalmar, Orust och Hallstahammar till Redito genom Trophi Retail 1 AB. Därmed lämnar Kungsleden Fagersta, Torsås och Orust helt.

Försäljningspriset uppgår till 112 miljoner kronor. Handelsfastigheterna tillhör inte bolaget strategiska bestånd och kapitalet kommer att investeras i fastigheter på prioriterade tillväxtmarknader.

Fastigheterna förvärvades i november 2006.

Se alla lediga lokaler från Kungsleden

Kungsleden ökar efter GE förvärv

Hyresdata 29 april 2014
Kungsleden

Källa: Fastighetsvärlden

Förvärvet av GE-portföljen ger starkt avtryck i Kungsledens första kvartal 2014. Nettoomsättningen ökade till 707 (487)  miljoner, jämfört med första kvartalet förra året, och bruttoresultatet steg till 408 (281) miljoner. Förvaltningsresultatet mer än fördubblades från 88 miljoner till 195 miljoner, motsvarande 1,43 kronor (0,64) per aktie

Nettouthyrning ökade till 12 miljoner från ett minusresultat om 5 miljoner förra året. Kassaflödet från rörelsen uppgick till 178 (131) miljoner, motsvarande 1,30 kronor (0,96) per aktie.

Kungsleden är i färd med att renodla portföljen och sålde under första kvartalet fastigheter för 506 miljoner. Efter kvartalets utgång har fastigheter för ytterligare 185 miljoner. Resultateffekten av samtliga försäljningar beräknas uppgå till 58 miljoner och redovisas under kommande kvartal.

Kungsleden skriver också i sitt delår att de ämnar överklaga Kammarrättens negativa beslut i det skattemål som bolaget är inblandat i.

Se alla lediga objekt ifrån Kungsleden

Areim hyr ut i Bromma

Hyresdata 25 april 2014
Areim

Källa: Fastighetsnytt

Areim hyr ut 1 700 kvadratmeter till Friskis&Svettis på Drottningholmsvägen i Bromma.

Fastigheten, Diariet 7, ingick i den handelsportfölj som Areims Fond II förvärvade 2012. Friskis&Svettis Stockholm flyttar in i sina nya lokaler på 1 700 kvadratmeter i två plan i januari 2015.

Se alla lediga lokaler från Areim

Corem förvärvar i Göteborg

Hyresdata 24 april 2014

Källa: Fastighetsnytt

Corem förvärvar av fastigheten Backa 22:17, belägen i Backadalens industriområde i Hisings Backa. Köpeskillingen uppgick till cirka 70 miljoner kronor.

Fastigheten består av cirka 8 500 kvadratmeter, varav merparten utgörs av lagerytor. Fastigheten är fullt uthyrd till Duells. Affären genomförs som en bolagsöverlåtelse, med ett fastighetsvärde motsvarande cirka 70 miljoner kronor. Fastigheten tillträds omgående.

MAQS Law Firm har agerat legal rådgivare åt Corem.

Se lediga lokaler från Corem Property Group

Balder - Onsdagens draglok på börsen

Hyredata 17 april 2014

Källa: Fastighetsnytt

Efter tre dagar med sjunkande kurser kom fastighetsindex tillbaka med en knall på onsdagen. Index steg med 1,6 procent vilket är betydligt mer än övriga börsen som steg med 1 procent.

Dagens draglok var Balder. Bolaget steg med 7,6 procent sedan det meddelades att man köper hotell för 2,2 miljarder kronor av Pandox. Närmast därefter kom JM som steg med 3,9 procent. Dagens förlorare var Fast Partner som föll med 1,1 procent.

Omsättningen hamnade på 284,3 miljoner kronor varav Balder stod för 82,8 miljoner kronor.

Se lediga lokaler ifrån Balder

Kungsleden hyr ut i Karlstad

Hyresdata 16 april 2014

Källa: Fastighetsnytt

Kungsleden hyr ut sammanlagt 7 900 kvadratmeter i Karlstads största industri- och logistikområde Örsholmen.

Nordicwheels har tecknat ett sexårigt avtal och flyttar den 1 augusti 2014 in på 7 492 kvadratmeter i fastigheten Östanvinden 4 och i de lokaler som Posten Logistics flyttade ifrån i slutet på mars i år.

Utöver det har även Restaurangen Pasha valt att flytta sin verksamhet från city till Örsholmen och tecknar ett tioårigt avtal på 406 kvadratmeter.

Se lediga objekt ifrån Kungsleden

Keolis till DN-huset

Hyresdata 16 april 2014

Källa: Fastighetstidningen

Trafikföretaget Keolis Sverige AB flyttar in DN-huset efter att ha tecknat ett hyresavtal med Fabege värt drygt 5,8 miljoner kronor årligen.

Iaugusti flyttar Keolis Sverige AB in DN-huset i Marieberg och får 2 400 kvadratmeter enligt hyresavtalet. Kontraktet löper till 2022 och hyresvärdet är drygt 5,8 miljoner kronor årligen.

Fabege fick möjlighet att erbjuda större sammanhängande lokaler i fastigheten när tidningarna DN och Expressen tecknade nya långsiktiga avtal under föregående år.

– Vi är väldigt glada att välkomna Keolis till Marieberg. Intresset för DN-huset är stort och Keolis är det första nya företaget vi tecknar hyresavtal med. Det är en stadsdel under snabb utveckling och det är glädjande att se helt nya företag etablera sig här, säger Urban Sjölund, uthyrningschef Fabege.

Lediga kontorslokaler i Stockholm

SIS flyttar

Hyresdata 16 april 2014

Uthyrning i DN-huset

Fabege har tecknat avtal med Keolis Sverige AB om drygt 2 400 kvadratmeter och kontraktet löper till 2022.

Flytten till DN-huset i Marieberg sker i augusti 2014 och hyresvärdet är drygt 5,8 miljoner kronor årligen. I samband med att DN och Expressen tecknade nya långsiktiga avtal under föregående år, så friställdes samtidigt större ytor.

– Intresset för DN-huset är stort och Keolis är det första nya företaget vi tecknar hyresavtal med, säger Urban Sjölund, uthyrningschef Fabege, i ett pressmeddelande.

Lediga kontorslokaler i Stockholm