Månadens lediga lokaler Mars 2015

Lokaler.nu 1 april 2015

Höjda förväntningar avseende stigande kontorshyror i storstäderna.

 I Mars utgåva av vårt nyhetsbrev kan du läsa mer ur den rapport som lägger fram belägg för ökad tro om höjda kontorshyror bland företagen i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dessutom tar du del av de senaste lediga lokalerna, fastigheter till salu med mera. Hela nyhetsbrevet hittar du här!

Månadens lediga lokaler Jan 2015

Lokaler.nu 22 januari 2015

För dig som är intresserad av att veta vilka dom senaste och populära lediga lokalerna som finns på marknaden så presenteras dessa via Lokaler.nu.

Klicka på nedan länk för att läsa nyhetsbrevet eller så nyttjar du vår gratistjänst där du beskriver vad du söker så kopplar vi ihop dig med rätt fastighetsägare/lokaluthyrare.

Enklare blir det inte.

Månadens lediga lokaler Januari - Nyhetsbrev

Länk till hyra-lokal formuläret.

Hyresnivåer lokaler i Stockholm Q3

Lokaler.nu / Hyresdata 16 oktober 2014
Hyresnivåer Stockholm City

Hyresnivåer i Stockholm City

Uppmärksammade trender under Q3 


Stockholm fortsätter att toppa listan över Sveriges högsta hyror för kontorslokaler, lager och butiker. Lokaler.nu och Hyresdata har noterat att hyresnivåerna skiljer sig markant mellan olika innerstadsområden och genom observationer och intervjuer sammanfattas hyresnivåerna i Stockholm city från det gångna Q3.

I Stockholm klassas Stockholm Central Business District (CBD) som AA-läge. Stockholm CBD brukar innefatta området mellan Kungsgatan, Stureplan, Stockholm Ström och Centralstationen. Enligt Hyresdatas mätningar så stiger hyresnivån som mest i detta område av Stockholm. Det beror till stor del på att det finns ytterst få lediga lokaler i CBD, vilket driver priserna uppåt. Tidigare prognoser för 2014 från bland annat NAI Svefa ligger i linje med dessa iakttagelser.

”Vi på hyresdata märker av ett stort tryck på kontor med AA-lägen och A-lägen och efterfrågan är större än utbudet. Samtidigt kan man se tendenser till motstånd för de nya höga hyresnivåerna. Detta påvisas genom att företag som sökt lokaler via oss tidigare, i centrala lägen, nu utökar sin sökning hos oss till  att även innefatta områden utanför stan. Solna är mycket hett” säger Victor Kjellander, VD på Hyresdata.

Observationer från Hyresdata visar på att företag vågar omförhandla sina kontrakt i en större utsträckning än tidigare. Efter en period med lägre ruljans så väntas en flyttvåg den kommande perioden, både innanför tullarna men även ut mot kranskommuner. Att företag vågar omförhandla sina kontrakt har en mängd olika förklaringar, men en vanligt förekommande anledning är att rädslan efter finanskrisen har lagt sig vilket gör att fler och fler vågar se sig om efter nya möjligheter. Andra anledningar att företag är mer benägna att förflytta sig har varit att det finns en ökad efterfrågan på moderna och ofta mer miljövänliga  lokaler, vilket är svårt att hitta i centrala Stockholm. Även den begränsade tillgängligheten med bil har i vissa fall varit bidragande till en ev flytt.

Följande är goda indikationer på hyresnivån för kontor i Stockholm, hyresnivån för butiker i Stockholm samt hyresnivån för industrilokaler i Stockholm. Klicka på länken nedan så återfinns siffrorna hos Lokaler.nu.

Hyresnivåer 2014, Q3

Ny skatt för ägare av kommersiella hus

Hyresdata 2 juli 2014

Källa: Fastighetsvärlden

Vill ”ta” av fastighetsägarnas ökade värde. Alliansen kallade under onsdagsmorgonen till presskonferens under Almedalsveckan på Gotland. Fastighetsvärlden var på plats när partiledarna presenterade vad de kallade ”Sverigebygget”. Det ska bland annat resultera i:

100.000 nya bostäder (utöver Stockholmsöverenskommelsens 78.000)Utbyggd kollektivtrafikNya stambanor för höghastighetståg

– Det här kommer att påverka alla som bor i vårt land för lång tid framöver. Vi kallar det Sverigebygget, sade Reinfeldt.

En ny ”infrastrukturskatt” för kommersiella fastigheter ska enligt Alliansens planer införas och det ska ge statskassan 2 miljarder kronor årligen. Det berör fastighetsägare som äger hus i närheten av platser där det sker stora investeringar i infrastruktur.

Satsningen på järnvägen är den största sedan 1850-talet. Alliansens program ”Sverigebygget” sträcker sig fram till år 2035.

Jan Björklund (FP) berättade om helt nya stambanor för höghastighetståg på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Höghastighet betyder i detta fall hastigheter på upp emot 320 kilometer i timmen. 140 miljarder är kostnaden totalt. Den högre hastigheten ger en restid mellan Stockholm och Göteborg på två timmar (3 timmar och 10 minuter som snabbast idag) och mellan Stockholm och Malmö på två och en halv timme.

Oppositionen ville satsa på höghastighetsbanor inför valrörelsen 2010. Alliansen har tidigare varit kluven och inte minst finansminister Anders Borg har utmålats som en motståndare.

Annie Lööf (C) berättade att en förhandlingsperson ska inleda diskussioner om en ny förbindelse till Danmark genom tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Hon konstaterade även att järnvägen ska förtärkas i norra Sverige.

Göran Hägglund (KD) kommenterade bostadssatsningarna:

– Vi går åt rätt håll men fortfarande är nybyggnationen alldeles för liten. Vi måste korta tiden från tanke tills det att bostaden står färdig, sade han.

– Även kommunernas och länsstyrelsens hantering ska bli snabbare, sade Hägglund som även vill göra det lättare att bygga vid stränder och därmed se över strandskyddet.

Enligt Reinfeldt handlar det om 100.000 bostäder utöver de 78.000 som regeringens Stockholmsöverenskommelse i vintras innebär. Där finansieras tunnelbanebyggandet delvis med bostadsbyggande.

Statsministern fortsatte:

– Vi har tittat på andra länder där man använt den här metoden. Markvärdet stiger över en natt när det blir klart att en ny tunnelbana ska byggas, sade Reinfeldt.

Han talade om att utreda avgifter som kan tas ut på en sådan värdestegring, och som kan användas för att betala investeringar.

En ny ”infrastrukturskatt” för fastigheter ska enligt Alliansens planer införas och det ska ge statskassan 2 miljarder kronor årligen (ledare för Alliansen betonar för Fastighetsvärlden att det är viktigt att begreppet ”fastighetsskatt” inte används). Han nämnde inga procentsatser eller nivåer och inte heller något kring geografiska avgränsningar.

Fastighetsvärlden har tidigt uppmärksammat politikernas intresse för frågan. I en stort uppslagen artikel i magasinet Fastighetsvärlden Nr 7–8/2012 avslöjade till exempel trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) att han vill att fastighetsägarna bidrar ekonomiskt till infrastruktursatsningar som leder till ett högre fastighetsvärde (läs mer i länken till höger).

Flera ledande företrädare för de största fastighetsbolagen har tidigare för Fastighetsvärlden kritiserat planerna på en ”infrastrukturskatt” för kommersiella fastigheter. Ett av deras ”frågetecken” har varit hur fastighetsägare som äger hus i områden som försvagas, genom att det inte sker några statliga satsningar där, ska kompenseras när det området blir mindre attraktivt med lägre hyror och lägre fastighetsvärde som följd.

Kostnaderna för hela ”Sverigebygget” bedöms till över 400 miljarder kronor, varav 140 miljarder kronor på stambanorna, 70 miljarder kronor på infrastruktur och kollektivtrafik i storstäder och 200 miljarder kronor på bostäder. Det sistnämnda får marknaden stå för.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, kommentar:

– Vi tycker att regeringens ambitionsnivå borde vara att få fram 200.000 nya hyresrätter på 10 år. Den satsning som alliansen presenterar idag är visserligen ett steg på vägen mot detta. Men regeringen är välkommen att använda sig av våra förslag för att öka takten i bostadsbyggandet ännu mer, sade Marie Linder.

Vidare när det gäller satsningar inom infrastruktur ser Alliansen att tunnelbanan i Stockholm kan byggas ut ytterligare jämfört med tidigare presenterade linjer. Under Almedalen nämndes en ny linje mellan Liljeholmen och Odenplan (från Odenplan finns sedan tidigare beslut om spår till Hagastaden och vidare till Arenastaden). Man talade även om en tunnelbaneutbyggnad mellan Hagsätra och Älvsjö, där SL sedan tidigare projekterar för spårväg. 

Stena förvärvar för 800 miljoner

Hyresdata 30 juni 2014

Källa: Fastighetsnytt

NCC säljer en kontorsfastighet i Mölndal till Stena Fastigheter för 868 miljoner kronor. Projektet är fullt uthyrt till SCA.

Affären genomförs som en bolagsförsäljning. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 25 000 kvadratmeter kontor. NCC har tidigare i år tecknat avtal med hygien- och skogsindustriföretaget SCA om förhyrning av hela fastigheten. Inflyttning sker i december 2016 då även Stena Fastigheter tillträder fastigheten.

CBRE har varit NCCs rådgivare.

Se alla lediga objekt hos Stena Fastigheter här

SEB till Arenastaden

Hyresdata 27 juni 2014
seb logo

Källa: Fastighetsnytt

Fabege har tecknat ett 20-årigt avtal med SEB om att hyra i Arenastaden, Solna.

SEB kommer att samla stora delar av sin verksamhet i Stockholm och skapar 4 500 arbetsplatser i nya kontorsbyggnader i anslutning till Mall of Scandinavia. Hyresvärdet är 157 miljoner per år.

SEB:s kontor kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM och avtalet som tecknats är ett Grönt hyresavtal.

Den sammanlagda projektkostnaden uppgår till cirka 2,3 miljarder. SEB:s nya kontorsbyggnader beräknas vara färdigställda och tas i bruk i två etapper, varav den första i maj 2017 som motsvarar cirka 60 procent och resterande del i maj 2018.

De nya kontorskvarteren har ritats av Alessandro Ripellino Arkitekter på uppdrag av Fabege.

Vasakronan hyr ut i nattugglan

Hyresdata 27 juni 2014
vasakronan

Källa: Fastighetsvärlden

Spelutvecklaren Avalanche Studios hyr två och ett halvt våningsplan om totalt 3 000 kvm kontor i Vasaktonans fastighet Nattuggland på Södermalm i Stockholm. Vasakronans fastighet på Västgötagatan 5 omfattar cirka 13.000 kvm kontor i åtta plan och totalrenoveras nu.

Avalanche Studios är redan idag hyresgäst hos Vasakronan men letade nya lokaler av utrymmesskäl.

NCC påbörjar etapp två av Torsplan

Hyresdata 25 juni 2014
NCC logo

Källa: Fastighetsvärlden

”Vi har redan många intressanta förfrågningar”. NCC har beslutat att påbörja utvecklingen av Torsplan etapp 2 i Hagastaden i Stockholm. Fastigheten, som omfattar 26.000 kvadratmeter, utvecklas för både kontor och handel. 22.500 kvm avser kontorslokaler och 3.500 kvm avser butikslokaler.

Hagastadens kommande tunnelbana får en av uppgångarna i husen och den delen har styckats av och får landstinget som fastighetsägare. Invigning av den nya tunnelbanestationen är planerad till år 2020. För NCC handlar det om andra och sista etappen i området. Den andra etappen är, till formen, en pendang, till den första.

NCC har tidigare utvecklat projektet Torsplan etapp 1 i Hagastaden, vilket såldes sommaren 2013 till norska KLP för 1,6 miljarder. Den fastigheten innehåller totalt cirka 30.000 kvm, varav 22.000 kvm kontorslokaler och 8.000 kvm butikslokaler. Tidigt i år hyrdes de sista ytorna ut i den fastigheten, läs mer i länkarna till höger.

Etapp 2 av Torsplan byggstartar efter sommaren och beräknas stå klar i slutet av 2016. Några signerade hyresavtal eller muntliga överenskommelser med hyresgäster uppges inte finnas i dagsläget.

– Vi såg en stor efterfrågan på lokaler i etapp 1 och vi får redan många intressanta förfrågningar från potentiella hyresgäster för etapp 2, säger Carola Lavén affärsområdeschef, NCC Property Development.

Torsplan blir den första svenska byggnad som väntas uppnå miljöcertifieringen BREEAM Outstanding, uppger NCC i ett pressmeddelande.

NCC:s båda fastigheter ligger grannar med de ”tvillingskrapor” som Oscar Properties ska bygga och som även framöver kommer bära namnet ”Tors Torn”.

Tesla till Infra City 2

Hyresdata 16 juni 2014
profi logo

Källa: Fastighetsvärlden

Tesla Motors, elbilsföretaget, etablerar en butik och servicecenter i InfraCity. Profi hyr ut drygt 2 200 kvm till företaget. Etableringen blir Teslas första fullskaleanläggning i Sverige.

Uthyrningen ligger i helt i linje med vår målsättning att attrahera spännande och innovativa etableringar till InfraCity, säger Profis vice VD Thomas Sipos.

Se alla Profis lediga lokaler

Ny fastighetschef hos Svenska Hus

Hyresdata 12 juni 2014
Svenskahus logo

Källa: Fastighetsnytt

Svenska Hus har rekryterat Philip Wallgren som ny fastighetschef i Stockholm. Han kommer närmast från Thule Fastighetsutveckling.

Som fastighetschef kommer Philip Wallgren att ansvara för fastighetsförvaltningen i region Stockholm med särskilt fokus på uthyrning, kundförvaltning och förvärv. Han är civilekonom och kommer närmast från Thule Fastighetsutveckling där han arbetat med utveckling och rådgivning och han har tidigare även arbetat inom dessa områden på Navet.

Philip Wallgren tillträder tjänsten som fastighetschef på Svenska Hus i augusti.

AMF fastigheter lämnar Göteborg

Hyresdata 10 juni 2014
amf logo

Källa: Fastighetsnytt

Niam köper en kontorsfastighet i Gårda, Göteborg, från AMF Fastigheter. I och med detta har AMF Fastigheter sålt den sista och kvarvarande fastigheten i Göteborg. Ägandet kommer nu att koncentreras till Stockholmsområdet.

Fastighetens totala yta är cirka 37 000 kvadratmeter. TeliaSonera Sweden AB hyr idag hela fastigheten. Köpeskillingen uppgår till cirka 950 miljoner kronor.

– Vi tror på området som konstant ökar i attraktivitet på kontorsmarknaden i ett växande Göteborg, säger Johan Bergman, vd på Niam, i ett pressmeddelande.

– Vi är glada att ägandet av fastigheten nu övertas av Niam som är en etablerad aktör. Istället för att själva bygga upp en egen förvaltningsorganisation i Göteborg har vi nu valt att fokusera våra investeringar till Stockholmsregionen, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef AMF Fastigheter.

Se alla AMF fastigheters lediga objekt

Kungsleden avyttrar i Göteborg

Hyresdata 4 juni 2014
Kungsleden logo

Källa: Fastighetsnytt

Kungsleden avyttrar två fastigheter i Göteborg, Inom Vallgraven 34:4 och Kålltorp 102:1, för 222 miljoner kronor. Köpare av båda fastigheterna är Sigillet Fastighets AB.

Fastigheten Inom Vallgraven 34:4 är belägen i centrala Göteborg vid korsningen Västra Hamngatan och Kungsgatan och har en uthyrningsbar area om 3 680 kvadratmeter.

Fastigheten Kålltorp 102:1 är belägen på Munkebäckstorg, cirka fyra kilometer nordost om Göteborgs centrum och har en uthyrningsbar area om 4 738 kvadratmeter.

Försäljningen ger en vinst om cirka 50 miljoner kronor. Frånträde av båda fastigheterna sker den 2 juli 2014.

Se alla Kungsledens lediga objekt

Vasakronan i toppen

Hyresdata 2 juni 2014
Vasakronan logo

Källa: Fastighetsnytt

Vasakronan är fortsatt överlägset det mest kända och det mest attraktiva fastighetsbolaget bland de verksamma i branschen. Det visar andra upplagan av Branschbarometern. WSP är det mest attraktiva konsultbolaget medan Newsec kniper första platsen i kategorin kännedom.

Fastighetsnytt har nu genomfört sin ­enkätundersökning ­Branschbarometern för andra gången och när de ­verksamma i ­fastighetsbranschen får säga sitt är Vasakronan det bolag som ­anses mest ­attraktivt och ­likaså mest ­välkänt. ­Närmast därefter kommer de ­statliga ­bolagen ­Akademiska Hus och ­Jernhusen. Noterbart är att av de 178 som svarade på undersökningen har 110 (62 ­procent) varit verksamma inom ­fastighetsbranschen i mer än 10 år.

När respondenterna får välja vilka ­faktorer de värdesätter högst hos sina ­arbetsgivare svarar de flesta att typ av ­arbetsuppgifter och förtroende för ­närmsta chef är viktigast. Samtidigt tycker ­majoriteten inte att möjlighet till arbete ­utomlands är av någon större vikt.

En mer djupgående analys av 2014 års upplaga av Branschbarometern kommer att publiceras löpande.

 

TV4 står inför ev flytt

Hyresdata 27 maj 2014
tv4 flyttar lokal

Källa: Fastighetsvärlden

Drygt 10 000 kvm står på spel. Hösten 2016 går TV4:s hyreskontrakt ut med Vasakronan i fastigheten Bremen 1 i Värtan, Stockholm. TV4 undersöker nu alternativa lösningar för en ny lokallösning till avtalstidens utgång och tar hjälp av Tenant & Partner som stöd i lokalprojektet.

TV4-Gruppen hyr cirka 11.000 kvm för TV4 och Nyhetsbolaget som är de bolag som berörs av en eventuell flytt. Bolagen är de största hyresgästerna i huset.

Ett beslut om vald inriktning väntas efter sommaren.

– Vi befinner oss mitt i en stor förändringsprocess och det är viktigt att även våra lokaler stödjer det vi vill åstadkomma. En ny lokallösning ska bidra till flödet mellan våra olika avdelningar och stimulera kreativiteten, ha en väl fungerande infrastruktur och självklart vara representativ, säger Åsa Jamal, kommunikations- och HR-direktör på TV4-Gruppen.

Kungsleden säljer i Göteborg

Hyresdata 23 maj 2014
Kungsleden Logo

Källa: Fastighetsnytt

Kungsleden har sålt två fastigheter i Göteborgs innerstad. Den ena fastigheten, med beteckningen Inom Vallgraven 20:8, är belägen på Östra Hamngatan 37, nära NK, och har en uthyrningsbar yta om 1 100 kvadratmeter. Fastigheten säljs till Familjen Bräutigam, som för övrigt ägde fastigheten under perioden 1891-1921, för 51 miljoner kronor.

Den andra fastigheten, med beteckningen Inom Vallgraven 16:21, säljs till Balder för 106 miljoner kronor. Fastigheten som är mer känd som Antikhallarna, är belägen i korsningen av Västra Hamngatan och Drottninggatan har en uthyrningsbar yta om 2 980 kvadratmeter. Balders vd Erik Selin kommenterar förvärvet i ett börsmeddelande:

”Vi vill tacka Kungsleden för att vi får köpa en sådan fin fastighet.”

Kungsleden skriver i sitt meddelande till marknaden att försäljningarna är i enlighet med bolagets nya strategi och att försäljningen beräknas ge en vinst om 40 miljoner kronor.

Se alla Kungsledens lediga lokaler

Sagax köper för 123 miljoner

Hyresdata 23 maj 2014
Sagax_Logo

Källa: Fastighetsnytt

Sagax har köpt en fastighet i Sätra i södra Stockholm för 123 miljoner kronor. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om 11 200 kvadratmeter som främst utgörs av försäljnings- och verkstadslokaler. Den är belägen vid E4:an och har ett skyltläge mot motorvägen.

Tillträde till fastigheten lämnas 1 juli.

Sagax har även sålt och frånträtt tomträtten till Mästaren 6 i Södertälje för cirka 10 miljoner kronor vilket är 2,5 miljoner mer än bokfört värde.

Se alla lediga lokaler från Sagax

22 maj 2014

AMF fastigheter minskar energianvändningen med 25%

22 maj 2014
AMF logo lediga lokaler

Källa: AMF Fastigheter Pressmeddelanden

På fem år har AMF Fastigheter minskat energianvändningen i sina fastigheter med 25 procent. Värmeenergianvändningen ligger nu på en nivå som är cirka 45 procent under riksgenomsnittet för lokaler i Sverige.

I AMF Fastigheters miljöredovisning för år 2013 beskrivs resultatet av arbetet med att minska energianvändningen i bolagets fastigheter. Det systematiska miljöarbetet har varit framgångsrikt med överträffade energieffektiviseringsmål. I förtid nåddes det långsiktiga målet att minska energi-användningen med 25 procent för perioden 2009–2014. Redan vid utgången av 2013 hade energin reducerats med 25,4 procent, vilket är en ackumulerad besparing på 72 000 MWh. Det motsvarar energianvändningen hos närmare 3 000 villor.

-       Jag känner mig stolt över vårt omfattande och långsiktiga energiarbete och att vi redan 2013 lyckades infria de mål vi satte upp för 2014. Värmeenergianvändningen i våra fastigheter ligger långt under riksgenomsnittet för lokaler i Sverige, det är bra både för miljön och ekonomin, säger Michael Eskils, miljöchef AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter arbetar ständigt för att finna nya energieffektiva lösningar i de egna fastigheterna. Det handlar bland annat om ventilationsaggregat med 90-procentig värmeåtervinning, energilagring, borrhålslager och väderprognosstyrning.

I AMF Fastigheters miljöredovisning beskrivs även arbetet med sunda materialval genom det branschgemensamma systemet Byggvarubedömningen samt miljöklassning av fastigheter.Miljöredovisningen för 2013 finns publicerad på www.amffastigheter.se

Datscha laddar för "the new black"

Hyresdata 21 maj 2014
Datscha Logo

Källa: Fastighetsvärlden

Har satsat över 10 miljoner på utveckling. Hos Datscha råder febril verksamhet med finputsning av uppdateringen av tjänsten. Morgonen den 27 juni lanseras den och företaget har då investerat en bit över 10 miljoner i det de kallar ”The New Black”, en helt ny version av Datscha. Utvecklingsarbetet har pågått sedan sommaren 2013 och innebär den största förändringen av systemet sedan mitten av 00-talet.

– Vi har mer än fördubblat vår produktavdelning sedan starten 2013, och The New Black är en av många stora satsningar vi gör. Vi har massor med intressanta projekt på gång i vår pipeline, säger Datschas VD Jacob Philipson till Fastighetsvärlden.

De förändringar som nu gjorts ska göra användandet mer intuitivt och lättanvänt.

Brostaden hyr ut 6550 kvm

Hyresdata 21 maj 2014
Brostaden - lediga lokaler

Källa: Pressmeddelanden från Brostaden och DTZ

Brostaden hyr ut en lagerlokal i fastigheten Cementvägen 7 i Jordbro i Haninge kommun till logistikföretaget Safe TransArt. Den uthyrda ytan är 6 550 kvadratmeter och Safe TransArt, som specialiserar sig i frakt, hantering och förvaring av högvärdegods flyttar in i augusti. Fastigheten är ny fullt uthyrd.

DTZ var rådgivare till Safe TransArt.


Uthyrning 19.000 kvm av Corem

Hyresdata 20 maj 2014
Corem - Lediga lokaler

Källa: Börsmeddelande från Corem Property Group AB

Corem Property Group hyr ut en yta på 19 000 kvadratmeter till e-handelsföretag i fastigheten Grevaryd 1:64 i Lammhult i Växjö kommun. Hyresavtalet har en löptid på fyra år. Merparten av ytorna är lagerytor.

Fastigheten är nu fullt uthyrd och andra hyresgäster är Svenssons i Lammhult och Abstracta.

Se alla Corems lediga lokaler

 

Bra resultat ifrån SveaReal

Hyresdata 19 maj 2014
SveaReal - Lediga lokaler

Källa: Fastighetsnytt

Sveareals driftnetto för det första kvartalet ökade med 5 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal ifjol och hamnade på 120 miljoner. När man tar hänsyn till att bolagets hyresintäkter för kvartalet sjönk med 5 miljoner blir slutsatsen att lönsamheten ökat rejält, vilket bland annat beror på den milda vintern. Lönsamhetsmåttet överskottsgrad ökar från 65,4 procent till 70,2 procent.

Förvaltningsresultatet, som förutom driftnetto påverkas av administrationskostnader och finansnetto, sjunker dock med 6 miljoner kronor, vilket dels beror på att administrationskostnaderna ökat på grund av bolagets utredning av börsnotering, dels på att finansnettot försämrats med 8 miljoner kronor. Det i sin tur beror på att en positiv valutaeffekt som påverkade fjolårets finansnetto förvränger bilden.

Som alla andra fastighetsbolag ser Sveareal sitt resultat på sista raden påverkas rejält av de negativa värdeeffekterna den låga räntan har på bolagets räntederivat. Före skatt gör man således en förlust om 24 miljoner kronor, jämfört med en vinst om 110 miljoner ifjol.

Sveareals balansräkning växte med 58 miljoner kronor under kvartalet samtidigt som det egna kapitalet krympte med 15 miljoner och soliditeten sjönk således. Den ligger nu på 30,7 procent och belåningsgraden ligger enligt Fastighetsnytts beräkningar på 61,9 procent.

Se alla SveaReals lediga lokaler

Dunkin Donuts letar lediga lokaler i Sverige

Hyresdata 16 maj 2014
dunkin donuts - lediga lokaler

Dunkin´ Donuts kommer storsatsa för att inom fem år ha etablerat upp till 50 enheter runtom i landet. De första kommer att öppnas i Stockholm i höst. De svenska gästerna kommer att känna igen sortimentet så som det ser ut runt om i världen men utbudet kommer också att kompletteras med en del svenska varianter av kaffe- och lunchmenyer.

Satsningen av Dunkin´ Donuts sker genom att ett franchiseavtal har tecknats med Coffee & Brands Sweden AB som kommer driva samtliga enheter i egen regi.

Sverige har en lång kaffetradition och med dagens trend bland svenskar att fika och äta ute alltmer så ligger vår satsning rätt i tiden. Med så erfarna affärsmän i ledningen som Oskar Svensson, Johan Sjöhagra och Tommy Svensson som samtliga har stor erfarenhet från konsumentmarknaden så är vi övertygade om att etableringarna kommer ske i den höga takt som planeras, säger Paul Twohig, VD för Dunkin´ Donuts i USA och Kanada.

Dunkin´ Donuts i Sverige kommer att erbjuda ett brett och varierat utbud av kaffe, espresso-baserade drycker, te, Coolatta®, frysta drycker, bagels, croissanter, wraps, sandwiches och självklart även donuts och muffins, snabbserverat i bekväma miljöer. Coffee & Brands Sweden AB ägs av Oskar Svensson, Johan Sjöhagra och Tommy Svensson som tillsammans har stor erfarenhet från konsumentförsäljning från företag som Biltema, ICA, IKEA, Walt Disney och ÖoB. Tommy Svensson är utsedd till vd.

Vi tror att det finns många svenskar som kommer att känna igen vårt koncept och bli glatt överraskade när det nu kommer till Sverige. Sortimentet kommer att kompletteras med svenska varianter och innehålla DDSMART®som är ett sortiment med en närings- och hälsoprofil, säger Tommy Svensson, vd.

Självklart kommer Hyresdata och Lokaler.nu hjälpa Dunkin Donuts i sökandet på nya lokaler.

Hyresnivåer lokaler

Hyresdata 16 maj 2014
Hyresnivå kontor - Hyresnivå lokaler - Hyresnivå butik - Hyresnivå industri

Svensk Fastighetsmarknad har utgett en rapport som ger en ögonblicksbild av den svenska fastighetsmarknaden i vid bemärkelse. Där finner du fakta om hyresnivåer, direktavkastning, bedömda värden med mera, inte bara i storstadsregionerna utan även i Sveriges viktigaste regionala marknader. Sannolikt är detta den bredaste sammanställningen som presenteras i en öppen redovisning. Men viktigast är kanske att de har valt att koppla faktabeskrivningen till trender och möjligheter samt presentera de viktigaste aktörerna i den specifika marknaden. Därmed är det deras ambition att bidra till nya affärsuppslag.

Läs hela rapporten här